RAČUNALNIŠKA TOMOGRAFIJA

Računalniška tomografija (CT ali CAT) je metoda, ki uporablja X-žarke.

NAPRAVE ZA OPRAVLJANJE PREISKAV:

Radiološki inštitut Gortan ima na voljo večplastno napravo, s katero lahko pregleda vse dele telesa.

KDO OPRAVI PREISKAVE:

Preiskavo z računalniško tomografijo opravi zdravnik radiolog. V primeru uporabe kontrastnega sredstva, zdravniku radiologu pomaga anestezist. Tolmačenje rezultatov preiskave opravijo zdravniki radiologi.

POTEK PREISKAVE:

Pacient udobno leži na postelji, ki se premika po manjšem tunelu in ne povzroča nikakršnih težav zaradi klavstrofobije. Trajanje preiskave je odvisno od števila delov telesa, ki jih je treba pregledati, načeloma pa traja 15 minut.

PREVIDNOSTI UKREPI:

Pri tej preiskavi ni absolutnih kontraindikacij, razen tistih, ki se nanašajo na ionizirajoče sevanje in njihovo morebitno biološko poškodovanje telesnih tkiv.
Kontraindikacije obstajajo pri uporabi intravenoznega kontrastnega sredstva v alergičnih pacientih. V tem primeru se uvede desenzibilacijsko terapijo za zmanjšanje težav, ki izhajajo iz hudih alergičnih reakcij. Pacienti morajo obvezno sporočiti zdravnikom morebitne znane alergije.

PRIPRAVA NA PREISKAVO:

Posebne priprave na računalniško tomografijo brez kontrastnega sredstva niso predvidene. V primeru uporabe kontrastnega sredstva pa mora biti pacient na teščem vsaj 6 ur pred pregledom. Poleg tega mora predložiti specifične krvne izvide (kreatinin), ki jih je predpisal osebni zdravnik.

icona_ambulatorio

AMBULANTA

TRST – VIA BECCARIA 8
TELEFON +39 040 361721

icona_ambulatorio

DELOVNI URNIK

OD PONEDELJKA DO PETKA
08.00 – 18.00

icona_appuntamenti

IMENOVANJA

TELEFON / AMBULANTA
TERMIN V ROKU 24 OZIROMA 48 UR